Dříve to bylo ve vědecké knihovně složité

Pro většinu z nás je zcela nepředstavitelné, že bychom fungovali bez internetu. Internet využíváme opravdu všude. Abychom si zjistili spoj, získali informace, seznámili se s nabídkou práce. Mnozí z nás ho hojně využíváme ke komunikaci se svými blízkými. Využíváme ho pro poslech hudby, sledování filmů. Mnozí z nás nesledují televizi, protože se díváme na záznamy z internetu. Dokonce i knihy si objednáváme prostřednictvím internetu.
analytička s notebookem
Týká se to především vědeckých knihoven, které mají tak rozsáhlý fond, že není v lidských silách knihy fyzicky prolistovat. Je to neuvěřitelná úleva. Možná si mnozí z Vás představí, jak to fungovalo ve vědeckých knihovnách ještě před zhruba patnácti lety. Nekonečné kartotéky s knižními rejstříky, seřazené podle vědeckých oborů. Když jste si potřebovali půjčit knihy, museli jste si vzít svazek knižních žádanek velikosti A7. Na ty jste museli vypsat název knihy, jméno autora, nakladatelství, rok vydání, signaturu.
 

Rezervace pře internet je mnohem pohodlnější

Vypisování jedné knihy zabralo dlouhé minuty a obvykle jste ke studijním účelům potřebovali knih hodně. Knižní žádanky jste přinesli knihovnici, která je přebrala a vyzvala Vás, abyste se pro knihy stavili druhý den. Dnes to funguje zcela jinak. Knižní fond si prohlížíte prostřednictvím webových stránek.
policová knihovna
Rezervace probíhá prostřednictvím internetu. Když Vám knihovnice knihy naskladní, pošle Vám e-mail, že knihy máte připraveny k vyzvednutí a Vy si knihy prostě jen přeberete.
I standardní knihovny mají propracované webové stránky. Můžete se prostřednictvím katalogu dozvědět, zda kniha, kterou sháníte je dostupná, nebo vypůjčená. Pokud je vypůjčená, máte samozřejmě možnost si ji jednoduše rezervovat. Knihovny nabízejí také celou řadu aktivit a veškeré informace se dozvíte právě prostřednictvím webových stránek.

Posted in Nezařazené