Síra a její vliv na lidský organismus

Síra neboli Sulphur, jak zní její latinský název, nese chemickou značku S. Jedná se o nekovový chemický hořlavý prvek, který je charakteristický svou žlutou barvou. Lidem je tento prvek velmi dobře známý, neboť je v přírodě velmi hojně zastoupený – najdeme jej v půdě, vzduchu i vodě a prakticky ve všech živých organismech, včetně toho lidského.

flame-1363003_1280

Proč doplňovat síru? Je to velmi důležité pro správné fungování lidského organismu, jedná se totiž o jednu z deseti nejdůležitějších stavebních prvků. Je zodpovědná za růst vlasů, nehtů a kůže, napomáhá syntéze kolagenu, čímž napomáhá správné tvorbě buněk a tkání při regeneraci. Zároveň tyto buňky chrání před těžkými kovy, bakteriemi, nebezpečným zářením, toxiny a jinému znečištění. Je zkrátka pro člověka velmi potřebným prvkem.

Síru můžeme v přírodě najít snad ve všech skupenstvích. Ve vodě je velmi dobře rozpustná, takže zde bývá hojně obsažena. Také v pevném skupenství ji najdeme v uhlí, ropě, železných rudách apod. Jako plyn ji najdeme přímo v atmosféře. Častý je její výskyt v oblastech s bohatou vulkanickou činností či naopak v okolí horkých minerálních pramenů. Často se setkáme s léčbou sirnými prameny v lázních, kde nás provází její typický zápach zkažených vajec. Zde pomáhá při léčbě kožních, pohybových, oběhových a neurologických onemocněních.

etna-3749522_1280

Člověk ji může doplňovat ve formě MSM. To je látka přirozeně obsažená v zemské atmosféře, kam se dostane spolu s dešťovými kapkami při průtrži. Tímto způsobem ji přijímají také rostliny, z nichž ji pak získávají lidé. Bohužel se tepelným upravením z rostlin její účinek ztrácí, takže je vhodné je konzumovat spíše syrové. Velké množství najdeme v zelí, kapustě, cibuli, květáku, česneku, brokolici, fazolových luscích, mrkvi, červené řepě a mnohých dalších. Dále se nachází v potravě bohaté na bílkoviny, například vejce či sýry.

Využívá se v lékařství a kosmetice (masti, gely, krémy, roztoky, omývadla), v lázeňství, pro výrobu sirek či v chemickém průmyslu (výroba kyseliny sírové, vulkanizace kaučuku, síření sudů apod.).

Posted in <a href="https://www.upmas.cz/category/produkty/" rel="category tag">Produkty</a>