Bezlepková skvělá madlovka pro pečení koláčů

Rádi experimentujete a nacházíte nové druhy potravin, které jsou pro naši výživu obzvláště přínosné a zdravé? Pak vám doporučíme objevit i jiný typ mouky, než jste dosud běžně používali a vyměnit za klasickou bílou – moukou mandlovou. Ano, i tato mouka existuje a má široké použití. Je nejen přirozeně bezlepková a vhodná pro celiaky, ale také ji zařazují lidé, kteří vyznávají low carb LCHF dietu, česky přeloženo nízko sacharidovou, to je málo sacharidů, hodně tuků.

madle mouka

Mandlovku můžete použít nejen na pečení bezlepkových koláčů a dortů, buchet i při zpracování marcipánu. Při výrobě křehkých makronek jako když ji najdete! Ale dokážete z ní vyrobit i mandlové mléko. Je to velmi snadné a ocení to zvláště lidé, kteří mají alergii na laktózu. Mandlovou mouku Nakliceno necháte vyluhovat ve vodě po dobu alespoň tří hodin a pak ji jednoduše ponorným mixérem rozmixujete v mléko. Neobávejte se toho, že mléko napění, po chvíli opět „sedne“, osladíte medem a máte skvělou bezlepkovou pochutinu.

mandle mléko

Stejně tak mandlovku ocení i vegetariáni, kteří neholdují živočišným produktům neboť je zcela přírodní a rostlinného původu. Mandlovka se doporučuje i při paleo dietě, která se přezdívá i jako dieta jeskynního muže, to znamená návrat k původnímu stravování a přirozené stravě, kdy jsou základem čisté přírodní suroviny, které neprošly žádnými chemickými procesy ani úpravami. Nemají v sobě žádné přídatné látky, konzervanty, barviva a proto zaručují zdravé a bezbolestné hubnutí. Dalším z produktů je i mandlová pasta, která se přidává jako náplň do perníků, pečiva – croissantů i do čokolády.

A mouka z mandlí je jedním z těchto žádaných produktů. Kde se vůbec vzala? Mandlovník je keř nebo i nízký keř, který se nachází hlavně v subtropech. Ale i u nás se poskrovnu objevují, zvláště je známý unikátní mandloňový sad v Hustopečích přímo v srdci Moravy.  Pro výrobu mouky ale nepostačuje, má jiné poslání – z extraktu mandlí vyrábějí likéry a mandlovici. Mandloně mají prostě bohaté a skvělé využití. Upečete si bezlepkový koláč z mandlovky, zapijete mandlo-mlékem a přiťuknete si mandlovicí na zdraví!

Posted in <a href="https://www.upmas.cz/category/bydleni/" rel="category tag">Bydlení</a>Tagged <a href="https://www.upmas.cz/tag/mandlova-mouka/" rel="tag">Mandlová mouka</a>